۵ مرحله رشد هر استارتاپ

     ۱۳۹۲/۱۱/۰۶     مقالات           827

پس تصمیم گرفتید که استارتاپ بزنید! لابد از متد Lean startup و بوم مدل کسب و کار استفاده میکنید که ایده خود را منظم کنید و با ریسکی ترین بخش های آن دست و پنجه نرم کنید.

در کنار متد های Lean خوب است که بدانید که هر استارتاپ باید از ۵ مرحله بگذرد که بتواند گسترش پیدا کند و دنیا را تغییر دهد. این مراحل ممکن از صد در صد با استارتاپ شما تطبیق نداشته باشد ولی کم و بیش تمام استارتاپ ها این مراحل را طی می کنند. این مراحل به شرح زیر می باشند:

۱) مرحله همدردی، مرحله ای که مشتری و درد و نیاز های او را توسط مصاحبه و گفتگو کامل رسد میکنید.

۲) مرحله چسبندگی، مرحله ای که پی میبرید که محصولی که ساخته اید مشکل مشتری را حل میکند یا نه. آیا مشتری پس از امتحان اولیه، حاضر هست که باز به شما مراجعه کند یا نه؟

۳) مرحله ویروسی، مرحله ای است که از مشتریان فعلی خود برای تبلیغ محصول خود استفاده میکنید. اگر مشتریان راضی باشند، تبلیغ شما را هم میکنند و از خرج تبلیغات شما خواهند کاست.

۴) مرحله درآمد، در این مرحله سعی میکنید که بیشتر نفع مالی را از مشتریان قدیم و جدید ببرید. این به این معنی نیست که از اول درآمد نداشتید، ولی تا مراحل قبلی را نگذرانده باشیدف تمرکز کردن روی درآمد بی فایده خواهد بود.

۵) مرحله گسترش، وقتی که استارتاپ شما درآمد خوبی پیدا کرده است وقت آن رسیده که از گسترش شرکت و محصول خود به گسترش بازار خود فکر کنید. سرمایه به استارتاپ تزریق کنید. تبلیغات را بیشتر و فرایند های بیشتری را اتوماسیون کنید.

ترتیب این مراحل مهم است. یک مثال خوب، مثال دنده های یک ماشین است. همانطور که شما با سرعت پایین نمیتوانید از دنده یک به دنده ۵ بروید، در روز های اولیه استارپ هم نمی توان نگران گسترش آن بود. اگر محصولی نچسب داشته باشید، تبلیغ آن پول هدر کردن است.

اگر فرض کنیم که رستوران باز کردن هم شبیه به شروع یک استارتاپ است، مراحل آن به این صورت خواهد بود:

۱) مرحله همدردی: قبل از خرید محل و باز کردن درها، صاحب رستوران در محله مورد نظر تحقیقی در مورد کیفیت و کمیت رقبا و ذائقه مردم انجام میدهد. شاید با چند نفر هم در مورد کاستی های رستورانی آن محله هم صحبت کند.

۲) مرحله چسبندگی: صاحب رستوران با کمک آشپز خود منویی را طراحی میکند و برای امتحان به مشتریان ارائه میدهد. تا وقتی که کم کم میز ها پر شود و مشتریان هر هفته برگردند. در این مرحله به خاطر تست های کیفی و کمی و (تخفیف های احتمالی) خرج ها بالا است.

۳) مرحله ویروسی: شاید صاحب رستوران بجای پول دادن برای تبلیغ در نشریات محله، تصمیم بگیرد که کارت های تخفیف به مشتریان بدهد که  برای دوستان و یا در روزهای آتی به کار آید. و صفحه ای در فیسبوک، فوراسکور و سایت های اطلاعات رستوران ها باز کند.

۴) مرحله درآمد: حالا وقتش رسیده که روی درصد سود تمرکز کند. فرایند ها را استاندارد کرده و خرج ها را تا حد امکان پایین بیاورد

۵) مرحله گسترش: در نهایت وقتی صاحب رستوران مطمئن است که مشتریان خوبی را پیدا کرده و کسب و کار سوده ای برای خود ساخته است،  میتواند به تبلیغ آن در سطح شهر، نشریات ملی، صدا و سیما و شعبه زدن و غیره فکر کند.

روند رشد خیلی از استارتاپ های بزرگ جهان، مثل فیسبوک، توییتر، Airbnb و غیره را اگر مرور کنید، متوجه میشوید که همه این استارتاپ ها این مراحل را به ترتیب طی کرده اند و از روز اول این نبودند که الان هستند!

استارتاپ شما الان در چه مرحله ای است؟


     برچسب ها :

درباره نویسنده

درباره نویسنده



نظر خود را بنویسید:

نام و نام خانوادگی
نشـــانی ایمیــل
وب ســایـــت
برو بالا